Mot a mot, nota a nota, donem-nos la mà en el Dia Mundial de la Poesia

T’agrada cantar o recitar poesia? Et busquem per donar-nos la mà. El 21 de març és el Dia Mundial de la Poesia i aquest 2024 fa 100 anys de la mort de Joan Salvat Papasseit (7/08/1924), poeta d’avantguarda que va deixar petja amb la seva poesia en català. Aquest any en celebrem l’Any Papasseit.

La musicalitat de la poesia és transformadora i esdevé encara més poderosa si es comparteix. I una manera harmònica és cantant-la. Quants poetes han estat musicats i els seus poemes encara ressonen dins nostre, i es transmeten de grans a petits!

La vida és una melodia. Cantem-la! Cada pas, cada gest, cada paraula, cada so, cada moment… és una petita nota que amb el pas del temps esdevé la nostra pròpia melodia vital.

Donant-nos la mà, fent una cadena, sumant persones, tot està per fer i tot és possible com deia el poeta de Roda de Ter, Miquel Martí i Pol. I així, cada paraula que diguen serà més que una paraula, com tant bé ens transmetia el poeta valencià Vicent Andrés Estellés, de qui enguany en celebrem l’Any Estellés en motiu del centenari del seu naixement (4/09/1924).

“Pense en un món on els homes
es miraran cara a cara:
cada paraula que diguen
serà més que una paraula”

Fragment de “Cançó de la lluna”, de Vicent Estellés

Podem arribar ben lluny, de sud a nord, de nord a sud. Amb un gest ben senzill com és donant-se la mà. Per això us proposem que aquest dijous 21 de març, Dia Mundial de la Poesia, cantem o recitem plegats el poema DONA’M LA MÀ de Joan Salvat-Papasseit, musicat per l’Elies Monxolí.

Recopilarem tots els vídeos que ens feu arribar del poema, ja sigui cantat o recitat, i compartirem un vídeo conjunt el mateix 21 de març que es convertirà en un nou Afers poètics, amb el desig de sumar moltes veus, sons i paraules!

Donem-nos la mà, teixim mots i melodies, celebrem l’any Estellés i Papasseit, units sud i nord, nord i sud, i sobretot, que no s’acabi mai la poesia en català! Feliç Dia Mundial de la Poesia!

El poema escollit per aquest projecte de vídeo

“Dona’m la mà que anirem per la riba
Ben a la vora del mar
Bategant
Tindrem la mida de totes les coses
Només en dir-nos que ens seguim amant”

Fragment del poema ‘Dona’m la mà’, de Joan Salvat-Papasseit

Aquest és el poema que us proposem compartir. Dona’m la mà, un poema de Joan Salvat-Papasseit musicat per Elies Monxolí. A continuació us enllacem el poema musicat perquè el pugueu escoltar. Si el canteu, dir-vos que està en SibM. Si el reciteu, endavant amb la vostra veu!

‘Dona’m la mà’, poema de Joan Salvat-Papasseit musicat per Elies Monxolí


Dona’m la mà (un poema de Joan Salvat-Papasseit), Elies Monxolí

Aquest poema el trobareu inclòs a la publicació del llibre-disc “Jardí de meravelles” editat per Edicions 96 i del que en parlava la revista Enderrock.

T’expliquem en 1 min. com participar!

Com pots sumar a la proposta que us fem?

Enregistrant un VÍDEO EN VERTICAL (de caire domèstic! No cal anar a l’estudi de gravació) cantant aquest poema musicat (tonalitat de SibM) o recitant-lo a un espai que et vingui ben de gust! Muntarem un vídeo amb tota la cadena de vídeos que ens feu arribar!

Cal enviar-lo com a màxim el dilluns 18 de març (correu electrònic: somafersdomestics@gmail.com) per tenir temps d’editar-lo. Anota el teu nom o el nom del teu grup per posar-vos als crèdits!

A més, també t’animem a compartir-lo a les xarxes socials i des del teu mateix perfil de XXSS el mateix 21 de març, el Dia Mundial de la Poesia acompanyant-lo amb els hashtags #diamundialdelapoesia i #papasseit.

Com ha de ser el teu vídeo?

En vertical (mòbil), format 1X i escollir un tros de vers -es pot fer tot sencer si es vol!-.  Si t’agrada la poesia, ets poeta però no cantes, també pots enviar-lo recitat! Si ets músic, pots enviar la teva cançó (en el mateix to, sobretot, en SibM!)
On enviar el vídeo (màxim el dilluns 18 de març): somafersdomestics@gmail.com
Enllaç a la lletra completa del poema “Dona’m la mà”.

VERSFRAGMENT
1Dona’m la mà que anirem per la riba / Ben a la vora del mar / Bategant / Tindrem la mida de totes les coses / Només en dir-nos que ens seguim amant  
2Les barques llunyes i les de la sorra / Prendran un aire fidel i discret / No ens miraran / Miraran noves rutes / Amb l’esguard lent del copsador distret  
3Dona’m la mà i arrecera la galta / Sobre el meu pit, i no temis ningú / I les palmeres ens donaran ombra / I les gavines sota el sol que lluu  
4Ens portaran la salabror que amara / A l’amor, tota cosa prop del mar / I jo, aleshores, besaré ta galta / I la besada ens durà el joc d’amar  
5Dona’m la mà que anirem per la riba / Ben a la vora del mar / Bategant / Tindrem la mida de totes les coses / Només en dir-nos que ens seguim amant  
Fragmentació del poema per si en voleu escollir un tros!

DONEM-NOS LA MÀ
I CANTEM LA POESIA EN CATALÀ!

2 thoughts on “Mot a mot, nota a nota, donem-nos la mà en el Dia Mundial de la Poesia

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *